Sinful Darkness
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sinful Darkness


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 RPG NEDİR?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Seaven R.





RPG NEDİR? Empty
MesajKonu: RPG NEDİR?   RPG NEDİR? EmptyÇarş. Ocak 05, 2011 5:34 pm

Role Play Game(RPG Nedir?)
RPG Dünyasına Hoşgeldiniz

Role Playing Game.. Yani Rol Oyunları. Bu sihirli dünya, gerçek dünyayı içinde barındırıyor. Konular, gerçek yaşamda olabilecek ya da olmaya yakın olabileceği gibi bilim-kurgu da olabilir. Önemli olan bir hikayenin anlatılması. Evet her oyunda bir hikaye anlatılır ama RPG'lerde konu aslında oyundur. Tabi siz bu puzzlenin parçalarını tamamlarken kötülerle iyilerin savaşını da vermeniz gerekir.

RPG Oyunlarının hikayeden oluşması, kimi zaman bir kerelik oyunlar olarak değerlendirilmesine yol açar. Evet belki oyunu tamamladığınızda ve hikayenin sonuna ulaştığınızda oyunu tekrar oynamak istemezsiniz ama RPG'lerin özelliği aynı zamanda kolay hazırlanabilir olmasıdır. Evet sizlerde RPG hazırlayabilirsiniz.

Ultima Online'yi ayırmamız gerekir. O başlı başına farklı bir oyun. Olaylar birbirini takip eder. Yaşar ya da ölürsünüz. Oyunun kaderi oyuncunun elindedir ve bu şekilde olan RPG ve FRP'ler her zaman daha çok sürükleyicidir.


Olması Gerekenler

Bir RPG'de olması gerekenler şunlar:

- Bir konu/hikaye/senaryo.

- Belli özelliklere sahip karakter grupları (Soylular, köleler, rahipler, halk, esnaf, kahramanlar vs.)

- Karakterlere ait özellikler (para, saldırı, görünüm, zeka, sihirler gibi..) mutlaka bulunur.

Bir Hikayesi Olan Oyunlar

RPG, Role Playing Game'nin kısaltması. Bu oyuncuların anlamlandırıldığı ve hepsine bir görev yüklenen oyunlardır. Hikaye (Story) değişken olabilir. Aşk, savaş, destan, kardeşlik, kahramanlık, bilim-kurgu, mafya gibi yüzlerce konuda rpg hazırlanabilir. Sonuçta önemli olan oyuncuların anlamlandırılması.

Hikaye olmadan hazırlanan RPG yoktur. Sadece HP, MaxHP, MP, MaxMP gibi değişkenlerle RPG oluşturulamaz. Konu mutlaka olmalı. Örneğin savaş (rpg'de çok kullanılan bir tema) mutlaka vardır ve bu savaşın bir nedeni vardır. Bu neden oyun başında açıklanır.

Peki FRP Nedir? Bu ise Fantasy Role Playing Game. Hayal dünyasındaki karakterlerle yapılan RPG'lerdir. Gerçek hayatla ilgisizdir çoğu zaman.

Senaryo & Oyun

RPG (ve FRP) türü oyunlarda bir senaryo vardır. Bu senaryo yaşanmalıdır. Evet kararları siz verirsiniz ve oyunun kahramanı olursunuz belki ama senaryoyu gerçekleştirmek gibi bir göreviniz vardır. Bu görevi ise senaryoyu baştan yazarak çözebilirsiniz. RPG'de senaryonun dışına çıkmanız imkansız, aksi halde oyunu bitiremezsiniz zaten.

Yönetici ve hakem yazar, sizler ise canlandıran yani oyuncular. Bu ikilem her zaman RPG'lere konu olur. Öncelikle senaryo yazılır, sonra gerçekleştirilmek üzere gerisi sizlere bırakılır.


Siz Oyundasınız

Oyuncu sizin oyuna yansımanızdır. Onu istediğiniz şekilde şekillendirebilir, yetenekler kazandırabilirsiniz. Oyuna özel karakterlerden bahsetmiyoruz. Tamamen siz. Puan, birim farketmez. Akıl, koruma, saldırı, hız, para tamamen şekillendirdiğiniz insanın özellikleridir. Hatta bazı RPG'lerde kendi kıyafetinize kadar seçebilmektesiniz. Oyunun kaderi ellerinizde..


RP Nasıl Yapılır?(Örnek RP)

RPG'ye Giriş

1) Kurgu Hakkında Bilgi edinme

Bir RPG’ye katılacağınız zaman ilk olarak yapmanız gereken şey RPG’nin kurgusu hakkında bilgi edinmek olmalıdır. Oyunun kurgusu genellikle ilk sayfada yada “Kurgu” başlığında bulunur. Böylece katılacağımız RPG’nin şartlarını öğrenmiş olur ve ona göre bir karakter belirleriz.

2) Karakter Oluşturma

Kurguyu öğrendikten sonra sıra kendinizi bu kurguya dahil edeceğiniz karakteri belirlemeye gelmiştir. Bu çok önemli bir kısımdır. Çünkü belirleyeceğiniz karakter, oyuna dahil olacağınız ve kurguyu beraber yaşayacağınız önemli bir faktördür. Bu aşamaya geldiğinizde yaratacağınız karakterin tüm özellikleri zihninizde canlanmış olmalıdır.

Karakter oluşturma bölümünün son aşaması Karakter Kartı hazırlamaktır. Karakter Kartı genelde 'Lejant' olarak isimlendirilir ve oyun sayfası içerisinde 'Lejant' ya da 'Karakter Kartı' bölümleri başlı başına bir başlık olarak yer alır. 'Lejant' başlığına girdikten sonra, sayfa içerisinde sabitlenmiş 'Örnek Karakter Kartı/Lejant' bölümünde bir form şeklinde hazırlanmış boş bir karakter kartı örneği bulabilirsiniz. Bu örneği kopyaladıktan sonra tekar Lejant sayfasına dönmeli ve yeni bir başlık açarak, kopyaladığınız örnek lejant formunu buraya yapıştırmalısınız. Sonra da yapmanız gereken tek şey bu formu, kendi oluşturduğunuz karakterin özelliklerine göre doldurmaktan ibarettir.


3) Oyuna Giriş

Karakterinizi yarattıktan ve kendiniz için bir karakter kartı oluşturduktan sonra artık oyuna dahil oldunuz demektir. Bundan sonra yapmanız gereken diğer oyuncularla irtibat kurmak, belki onlarla beraber mini kurgular oluşturarak sahneler meydana getirmek ya da kendi başınıza rp yapmaya başlamaktır.


RP Mesajı Yazma

İlk kez RPG oyunlarına katılan üyelerimizin en sık karşılaştıkları sorun rp mesajı oluşturma kısmındadır genelde. Pek çok kişi 'İyi de nasıl rp yapacağım' diye düşünür ve eğer cevabını bulamazsa oyunu oynamaktan vazgeçebilir. Aslında bu sorunun cevabı gayet basit; diğer oyuncuların yaptıkları gibi rp mesajları oluşturmanız yeterli olacaktır. Yine de ben burada bir rp mesajının nasıl olması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağım:

1-) RP yazısı bir hikaye üslubuyla yazılmalıdır

RP yaparken düşülen en büyük hatalardan birisi budur. RP yazıları bir hikaye üslubuyla yazılmalı ve oynattığınız karakteri 3. şahıs zamiriyle nitelendirilmelisiniz. Eminim hepiniz bir hikaye kitabı okumuşsunuzdur. Hikaye kitaplarında nasıl ki kahramanlar dıştan bir göz tarafından anlatılır, rp yazılarınız da siz de kendi karakterinizden bu şekilde bahsetmelisiniz. Ya da bizzat kişi ağzından yazılır ki bu karakterinizi daha çok tanımanızı sağlar. Daha açıklayıcı olması bakımından aşağıda bir rp mesajı örneği görülmektedir.

Jane Walker o sabah erkenden uyandı. Bütün gece binbir türlü kabusla boğuştuktan pek az dinlenmiş hissediyordu kendisini ama daha fazla uyuyamazdı. O günkü yapacağı işler aklına geldikçe yavaşça yataktan kalkıp mutfağa yöneldi. Tam o sırada çalan telefonla irkildi.

“Efendim?”

"Günaydın Bayan Walker" dedi adam. Jane onun iş arkadaşı olduğunu anlayıp gülümsedi.

"Günaydın Bay Smith?" diye seslendi telefona..

Burada görüldüğü gibi Jane Walker’ın hayatından bir bölüm geçiyor. Bunu bir romanda görsek tuhaf karşılamayız. İşte yazacağımız rpgde aynı bu şekilde olmalı.

2-) RP'lerinizde yalnızca ve yalnızca kendi karakterinizi yönetmelisiniz.

İlk defa rp yapacak bir kişinin düştüğü en büyük hata diğer bir oyuncunun karakterini yönetmektir. Bu özellikle dikkat edilmesi gereken bir unsurdur çünkü diğer oyuncunun vereceği tepkiyi veya hamleyi kimse izinsiz olarak yazamaz.

Yukarıda yazılan örnekte olduğu gibi bu kuralın istisna durumları vardır. Örneğin yukarıdaki örnekte Jane Walker’ı yöneten oyuncu iş arkadaşının cümlesini kendisi belirlemiştir ama bu bir rp de kesinlikle yanlıştır. Bu kural iki şekilde ihlal edilebilir. Birincisi kendimiz dışında yönlendirdiğimiz karakter NPC bir karakterdir yani Non-Player-Character. Bu da hiç kimse tarafından yönetilmeyen karşımıza bir yada iki kere çıkacak bir karakterdi. Bu durumda Jane Walker’ı yöneten kişi onu istediği gibi yönetmek durumundadır.
İkinci olarak da yönlendirdiğimiz karakterin sahibinin bu duruma izin vermesidir. Ancak bu olaylar genellikle çok küçük şeylerde kullanılır.
Ama bu rp’nin çok kişiyle yapıldığını varsayarsak şöyle bir diyalog olacaktı:


Jane Walker o sabah erkenden uyandı. Bütün gece binbir türlü kabusla boğuştuktan pek az dinlenmiş hissediyordu kendisini ama daha fazla uyuyamazdı. O günkü yapacağı işler aklına geldikçe yavaşça yataktan kalkıp mutfağa yöneldi. Tam o sırada çalan telefonla irkildi.

“Efendim?”

Jonathan Smith işiyle ilgili birisiydi. Her sahab büyük bir hevesle kalkıp işine giderdi. Bugün elindeki dosya kafasını çok karıştırıyordu ve en iyisi Jane’i aramak olduğuna karar vermişti. Saat sabahın erken saatleriydi ama o bunu önemsemedi ve Jane’in numarasını çevirdi.

"Günaydın Bayan Walker" dedi David neşeyle.

"Günaydın, Bay Smith?“ diye seslendi telefona Jane. Yorgunluktan gözleri kapanıyordu.

Görüldüğü gibi eğer Jonathan Smith’i başka biri canlandırsaydı olabilecek diyaloglardan birisi bu olurdu. Böylece rp 2 mesaja ulaşacaktı ve diyalog istedikleri kadar uzatılabilecekti.

3-) RP'lerinizin Kalitesi, RP Gücünüzü Doğrudan Etkiler.

Artık bir rp mesajı yazmayı öğrendiniz muhtemelen. Bundan sonrası işin sanatsal kısmıdır diyebiliriz. Çünkü neresinden bakarsanız bakın rp yapan tüm bu insanların ürettikleri şey ufak çaplı da olsa sanattan başka birşey değildir. Fakat her sanatçının değeri farklıdır. Ve bizim oynadığımız yazı tabanlı rpg oyunlarında daha iyi sanatçı olan daha güçlüdür.

Eğer yazdığınız rp’i betimlemelerle ve güçlü tasvirlerle süslerseniz karakteriniz o kadar güçlenir. Yani yazdığınız derecede iyi bir karakter elde edersiniz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
RPG NEDİR?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Sinful Darkness :: Başlarken-
Buraya geçin: